ondernemershuwelijk


huwelijkse voorwaardenIedere week verschijnt in CARP een column over het ondernemerschap door droomzaken. Een column over de verhalen van falen en succes bij ondernemen. Op deze blog krijgen deze columns een tweede leven. Deze keer over ondernemerschap als huwelijk, uit maart 2009.

Het mag uit al mijn columns duidelijk zijn. Ik ben een hartstochtelijk pleitbezorger van het ondernemerschap. Dat gezegd hebbende: ondernemen doe je niet zomaar.  Zeker niet als je samen gaat ondernemen. In dat geval betekent het dat je een intensieve relatie met iemand aangaat. De vergelijking met een huwelijk gaat zeker niet spaak.

Bij een huwelijk gaat het om trouwen, bij ondernemen om vertrouwen. Dit wil niet zeggen dat je overal hetzelfde over moet denken. Liever niet, wrijving geeft glans! Je moet echter wel hetzelfde doel voor ogen hebben en in grove lijnen overeenstemming hebben over hoe je daar het beste kan komen. Je moet je hand in het vuur kunnen steken voor de acties en handelingen van je partner.

Verder moet je blijven communiceren. Praten, bellen, mailen en nog eens praten. Openheid is hierbij essentieel. Niets is vervelender dan door toedoen van je partner voor een verdongen feit komen te staan. Veel ondernemers onderschatten dit.

Als ondernemen een huwelijk is, zijn medewerkers je kinderen. Daar moet je zorg voor dragen, grenzen aan stellen maar ze vrij laten in hun eigen ontwikkeling. Ze vertrouwen op jou, dat geeft je een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Voor het geval toch fout mocht gaan, moet je vooraf afspraken maken. Je huwelijkse voorwaarden, zeg maar. Zolang je niet precies weet wat erin staat, gaat het goed. Zo’n document!

De vergelijking gaat overigens ook op bij een investeerder. Ook al is er dan meer sprake van een LAT-relatie dan een huwelijk. Ook al woon je niet samen het is belangrijk dat het klikt en dat je strakke afspraken maakt!

 Zoals bij een huwelijk is samen ondernemen overigens vooral leuk! Je kunt steun vinden bij elkaar als het minder gaat en vooral ook feestvieren als het goed gaan. Samen ondernemen? Doen!

Advertisements

About droomzaken

ondernemend investeerder
This entry was posted in CARP columns and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s