Begin eer ge bezint


Bijna twee jaar schreef Droomzaken voor Carp* over zakendoen anno 2009 & 2010. November 2010 komt een einde aan deze reeks columns, met een laatste oproep om toch vooral te beginnen!

Al voor mijn 18e was ik geslaagd voor het examen theorie voor het behalen van mijn rijbewijs, maar pas ruim een jaar laten had ik dat felbegeerde roze papiertje. Het echt leren rijen begon toen. Met ondernemen is het net zo!

Ondernemen moet je doen. Een open deur, maar vooral een keiharde waarheid. Je kunt veel leren uit de boeken en bij hogescholen en universiteiten. Dat zorgt dat je goed beslagen ten ijs komt, maar je bent pas een ondernemer als je gewoon start. Pas dan leer je, niet zelden met vallen en opstaan, wat ondernemen echt inhoud.

Zo’n opleiding ondernemerschap is daarom ook vergelijkbaar met het theorie-examen voor je rijbewijs. Je leert de regels, de waarschuwingen en wat belangrijk is als je zelf op de weg zit. Maar echt rijden, leer je pas als je achter het stuur gaat zitten, start en het gaspedaal intrapt. Niet eerder, niet later. Iedereen herkent dat.

Het ‘perfecte moment’ om te starten met ondernemen bestaat niet. Het is een soort ‘urban myth’. Als je vooraf alle drempels probeert af te vlakken ontstaan er alleen maar meer hoppels. Als die zich opstapelen krijg je de spreekwoordelijke berg om tegenop te zien. Gewoon beginnen is daarom het devies, hoe je met die hobbels om moet gaan wijst zich vanzelf wel als je ervoor staat.

‘Begin eer ge bezint’ noemt Gunnar Machielsen dat in zijn boek ‘eindelijk eigen baas’. Een must have voor iedereen die overweegt om voor zichzelf te beginnen. In de praktijk moet je het leren, maar de ervaringen van Gunnar bieden je zeker vast een inkijkje in de wereld van een starter.

Doormiddel van 12 verrassende tips loodst Gunnar je op weg naar je eigen zaak. Daarna moet je het zelf doen. Ik stop op deze plek met het delen van mijn dromen en ervaringen rondom ondernemerschap. Vol vertrouwen adviseer ik de tips van Gunnar.

Stop met dromen, begin met zaken! Succes.

About droomzaken

ondernemend investeerder
This entry was posted in CARP columns and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s