Spanningsveld


Sinds kort is Martijn Blom toegetreden tot het expertpanel van Brookz. Vier keer per jaar verschijnt er een column van zijn hand in de nieuwsbrief van dit platform. Hieronder de ‘maidencolumn’ uit de nieuwsbrief van vorige week.

 

Ik maak het maar al te vaak mee in mijn dagelijkse praktijk als informeel investeerder. Ondernemers en investeerder die nogal eens een totaal verschillend beeld en vooral andere verwachtingen van elkaar hebben.

Dit zorgt ervoor dat menig deal op het laatste moment niet doorgaat, ondanks een goed gevoel en wederzijdse inspiratie.

Dragons Den

Maar al te vaak kijken ondernemers naar investeerders als ware het wandelende zakken geld. Programma’s als Dragons Den dragen er niet aan bij dit beeld te ontkrachten. De meeste investeerders die ik ken kenmerken zich niet zozeer door hun goed gevulde portefeuille, maar juist door ondernemerschap.

Zij steken hun geld liever in een bedrijf waaraan ze kunnen bijdragen dan aan onpersoonlijke aandelen van een beursgenoteerd bedrijf. Ze nemen daarbij het hogere risico voor lief. Dit wil echter niet zeggen dat ze hun geld zomaar in ieder langswapperend businessplan steken.

Informal investors hebben echter ook een geromantiseerd beeld van ondernemers. Bij voorkeur self-made (wo)men die precies weten waar ze mee bezig zijn en zich door niets en niemand uit het veld laten slaan. Behalve dan door het commentaar van onze doorgewinterde voorgangers natuurlijk. Een misverstand dat niet zelden tot frictie leidt. Er zijn echter net zoveel verschillende ondernemers als dat er verschillende investeerders zijn. Dat leidt in de praktijk nog wel eens tot stevige discussies.

Onoplosbare conflicten

Zolang deze wrijving glans geeft is er niets aan de hand, maar regelmatig leiden dergelijke verschillen tot onoplosbare conflicten of een slepende impasse waardoor het bedrijf zomaar te onder kan gaan.

Over de wezenlijke verschillen tussen ondernemers en investeerders focus ik mij vanaf nu in een reeks bijdragen op deze plek. Met af en toe een interessant uitstapje naar de taalverschillen met andere beroepsgroepen rondom de informal investor, zoals participatiemaatschappijen, banken, consultants en juristen.

About droomzaken

ondernemend investeerder
This entry was posted in Brookz Column, Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s