Alternatief (voor) informeel investeren


 

Jan Verkooijen - NewVOC

Jan Verkooijen - NewVOC

Vier keer per jaar schrijft ‘De Investeerdersclub’, uit hoofde van Jan Verkooijen en Martijn Blom een column over informal investment voor Brookz.

Deze keer was de eer aan Jan, investeerder vanuit NewVOC, met een column over alternatief informeel investeren.

Kapitaal verwerven middels informal investment is duur. Zeker als er voor een startend of groeiend bedrijf veel geld (echt) nodig is,  kost dat een ondernemer ook veel aandelen.

Dat is niet altijd wenselijk. Zeker niet als de ondernemer dan in dit vroege stadium al geen meerderheid meer heeft.  Voor andere ondernemers is het aan boord halen van een aandeelhouder als bancaire financiering niet lukt gewoon nog  een stap te ver. Tot slot komt het zelfs ook voor dat investeerders wel mogelijkheden zien, maar geen aandeelhouder willen zijn. Hetzij vanwege een te voorziene moeilijke exit of door een te klein mogelijk belang.

Afhankelijk van iedere individuele investeerder, zijn er vaak meer mogelijkheden. Creatief omvormen van businessmodellen levert niet zelden voor zowel ondernemer als investeerder nieuwe mogelijkheden. Zo hebben we binnen de Investeerdersclub inmiddels verschillende alternatieve modellen met ondernemers besproken of voorbij zien komen. Een paar hiervan willen we graag kort beschrijven.  

Electrische sloepen

Voor een businessplan met verhuur van electrische sloepen zou een volledige risicofinanciering een te groot aandelen belang betekenen. Er is nu voor gekozen om een deel van de vloot beschikbaar te krijgen via individuele private investeerders die een sloep kopen en deze laten exploiteren door het sloepenverhuur bedrijf, waarbij ze zelf ook nog een aantal dagen mogen varen. Dit hebben we dan ook “het vakantiehuisjes model” gedoopt. Het bedrijf kan nu starten met een voldoende grote vloot,  de investeerders hebben een goede kans op rendement via verhuur, zelf plezier van varen en houden altijd nog een leuke sloep over als het met het bedrijf mis gaat.

Made in China

Ondanks concrete orders wilde een huisbank de productie in China niet voorfinancieren. Een handelsorganisatie zocht daarom haar heil bij een investeerder. In onderling overleg is afgesproken om een aantal maal het productvolume voor een container te financieren. Hierbij werd door de ondernemer een deel van de winst afgedragen als financierings- en risico vergoeding. Voor de ondernemer betekende dit dat hij verder kon, zonder verlies van aandelen. De Investeerder was verzekert van een mooi rendement op een kortere termijn dan gebruikelijk bij aandelen.

The Crowd

Binnen onze clubs zijn verschillende investeerders actief, die zich actief bezighouden met de mogelijkheden van het betrekken van de crowd bij het binnenhalen van de financiering. Vele kleine beetjes, maken immers eenzelfde bedrag. Bovendien kan crowdfunding zorgen voor een interessante leverage voor de investering van een investeerder.

Software

Bij newVOC, dat zich voornamelijk richt op ICT ventures, hebben ze in samenwerking met hun participatie e2e software  de mogelijkheid  om  software te leveren als investering. . Ook daar geldt, dat waar aandelen minder geschikt zijn ze ook mogelijkheden bieden om, op basis van een goede business case, te werken via een model van  revenu sharing.

Zoals de ondertitel van de investeerdersclub; “more than money” al suggereert gaat het bij informal investment over meer dan geld. Dan hebben we het dus niet alleen over de kennis, ervaring en netwerk die een informal meebrengt in een bedrijf. Vaak al voorafgaand aan een deal kan een ervaren investeerder creatief meedenken over je businessmodel, wat helpt om je plan verder scherp een bovenal meer haalbaar te maken.

Advertisements

About droomzaken

ondernemend investeerder
This entry was posted in Brookz Column, Informal Investment and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s