investeerders binden


binden ipv vinden

binden ipv vinden

In mijn meest recente column in Brookz verbaas ik mij over de focus van ondernemers in hun relatie met informele investeerders.

De meeste ondernemers houden zich uitsluitend bezig met de vraag ‘hoe vind ik een informal’, terwijl een veel relevantere vraag is ‘hoe bind ik een informal’…

De informal investor bestaat niet. Zoals dé ondernemer ook niet bestaat. Het gaat immers om mensen met uiteenlopende expertises, interesses en karakters. Veel ondernemers bijten zich dan ook stuk op de zoektocht naar een goede investeerder. Maar als je een investeerder hebt gevonden, begint het pas.

Ondernemers houden zich uitsluitend bezig met de vraag ‘hoe vind ik een informal?’, terwijl een veel relevantere vraag is: ‘hoe bind ik een informal?  En die vraag word nog nauwelijks gesteld. Het belang van deze vraag is immers niet bekend bij ondernemers. Als de juiste investeerder gevonden is, kan de ondernemer weer rustig slapen. Maar met het eindigen van de zoektocht begint het bouwen aan de relatie pas echt!

Na de zoektocht 

Sterker nog, het vinden van een informal is kinderspel vergeleken bij de fases daarna. Als je eenmaal een investeerder hebt weten te verleiden, begint het binden. Je hebt elkaar als het ware weten te versieren, nu is het tijd voor een meer serieuze verkering. De tijd om elkaars pluspunten op waarde in te schatten, maar ook om kennis te maken met de meer onaangename kanten van elkaar. Deze periode kost veel tijd en energie. Het proces van onderhandelen is vaak erg intensief. Dit geldt voor beide partijen. Een investeerder kan een hoop tijd kwijt zijn en daar verder niks uithalen.

De afspraken uit deze periode vormen de basis van een goed huwelijk. De huwelijkse voorwaarden zeg maar. Leg ze goed vast, want meestal zijn ze niet uitsluitend voor de lade en moeten ze gedurende de samenwerking een aantal keer er weer bij gepakt worden. Belangrijker nog is dat het in een goed huwelijk van twee kanten moet komen. Als beide partijen afspraken nakomen is de samenwerking vaak hecht. In goede en slechte tijden. Ondernemers en investeerders zijn echter uit een bijzonder hout gesneden. Eigenwijs en willen niet van een ander horen wat ze moeten doen.

Bedrijfsfinanciering 

Informal investment is één van de lastigste vormen van financiering, maar in potentie ook één van de meest waardevolle. Je moet dan wel weten hoe je met de informal omgaat. Het is geen bank, die je geld geeft en zolang je netjes rente betaald en aflost niks van zich laat horen. Een informele investeerder is betrokken bij je bedrijf en bemoeit zich overal tegenaan. Als je dit vervelend vindt, zoek dan een andere financieringsvorm. Als je inziet dat dit meerwaarde kan betekenen voor jou bedrijf bereid je dan goed voor.

En een goede voorbereiding eindigt niet bij een workshop pitchen. Zo’n 90% van de events, workshops en trainingen in de markt gaan over het verleiden van een informal investor. Maar daar begint het dus pas. Bereid je daarop goed voor en je krijgt waarschijnlijk de vliegende start die je voor ogen had!

About droomzaken

ondernemend investeerder
This entry was posted in Brookz Column, Informal Investment and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s