Bestaat sociaal investeren?


geld

Voor QPQ magazine schrijft Martijn Blom tweewekelijks een blog over sociaal investeren. Maar wat is dat eigenlijk?

Bestaat er zoiets als ‘sociaal investeren’? Ik blijf het een moeilijke vraag vinden.

Sociaal ondernemen is helder. Met je onderneming naast financiële winst ook een doel nastreven waar de wereld een beetje mooier van wordt. Maar wat is dan ‘sociaal investeren’?

Investeren gaat over participeren. Met andere woorden een investeerder neemt een aandeel in een bedrijf in ruil voor wat geld, kennis en netwerk. Op zich heel sociaal van die investeerder, maar dat is niet genoeg om het ‘sociaal investeren’ te noemen.
 
Wat wel kan is investeren in sociale ondernemingen. Toch gaat ook daar het begrip ‘sociaal investeren’ krom. Dit doet vermoeden dat je hier als investeerder genoegen neemt met een lager (financieel) rendement of dat het meer gaat om het doneren aan goede doelen. Dit gaat bij de meeste investeerders die ik ken, inclusief mezelf, niet op. Investeerders investeren niet als hobby, maar omdat ze rendement willen maken met hun geld. Voor die arme sociale ondernemers zijn we dus bijna eerder asociale investeerders.
 
De Engelstalige wereld heeft ons wel een mooi woord gegeven: social impact investment. Hierbij gaat het om investeringen die ook invloed hebben op de maatschappij. Dat is een mooie nuancering. Het gaat nog steeds over een goeie investering met (financieel) rendement, maar ook over de sociale impact die je daarmee wenst te bereiken.
 
Droomzaken investeert meestal in ondernemingen die een sociale impact hebben. Daar willen we wel aan verdienen, in hobbyprojecten zijn we niet geïnteresseerd. Wij streven naar win-win, waarbij wij geloven dat echt ondernemerschap vaak ook de oplossing is voor die sociale problemen.
Voor ons maakt het dus ondanks bovenstaande niet zoveel uit of we nu bekend staan als sociaal investeerder of social impact investor. Wij investeren gewoon in wat wel leuk vinden en dat heeft vaak een sociale component. Voortaan op deze plek onze reisverhalen over onze trip door ondernemersland.

About droomzaken

ondernemend investeerder
This entry was posted in impact investment, Informal Investment and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s