Blog (QPQ): een tweede kans


qpqWe zijn nog niet eens bijgekomen van de hypotheek- en bankencrises of we zitten alweer diep in de volgende.  Steeds meer landen kampen met een ongrijpbaar grote schuldenlast. Na banken zijn het nu overheden die diep door het stof moeten.

Al het nieuws, de immense bedragen en stroom aan analyses maken me een beetje murw. Is de beurs met maar liefst of slechts 2% gezakt?  Gebezigde termen als ‘bloedbad’ vind ik moeilijk te associëren met die overgevoelige zenuwpezen van een handelaren. Ik kan en wil er steeds minder van vinden.

Wat ik wel weet is dat ik altijd wel houd van een beetje crisis. Onzekerheid leidt vaak ook tot creativiteit. Daar waar gevestigde partijen het moeilijk hebben ontstaat ruimte voor creatieve nieuwkomers. Nu banken en overheden het massaal laten afweten op gebied van financiering, schieten de crowdfunding intiatieven als paddestoelen uit de grond bijvoorbeeld. Creatieve destructie, ik houd er wel van.

Nu overheden in de hoek zitten waar de klappen vallen, ontstaat er veel ruimte voor sociaal ondernemers. Het wegvallen van veel subsidiestromen noopt bovendien tot creatief ondernemerschap. Wat een overheid kan, kan een sociaal ondernemer ook. En vaak beter en goedkoper.

Steeds vaker zie je dan ook dat overheden deze vorm van ondernemerschap propageren. Vooral een cover up voor draconische bezuinigingen, vinden critici. Volgens mij is het beter de handschoen op te pakken dan te blijven wijzen en zeuren. ‘The big society’ noemen de Britten het.

De vorige crisis zijn we echter te veel vergeten om het concreet te maken. Er is veel met elkaar gesproken over sociaal ondernemerschap, maar wezenlijk is er nog niet echt veel verandert. Naar anderen wijzen blijft blijkbaar makkelijker dan zelf initiatief te nemen. We blijven meer praters dan doeners. Gelukkig openbaart er zich nu een tweede crisis. The double dip. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

door: Martijn Blom in QPQ.

About droomzaken

ondernemend investeerder
This entry was posted in impact investment, QPQ Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s